Blog
48 часово филмово предизвикателство красив добрич

Безценно е да си част от екип с мислещи и можещи хора

981 Views0 Comment

Екипът, част от който бях и аз, спечели първо място на 48-часовото филмово предизвикателство “Красив Добрич”

Бяха 3 уникални дни в Добрич. Много нови приятели и една награда. И най-важното… но за него ще напиша по-надолу. Нека първо започна как се стигна до тук?

В края на месец юли бях в Добрич, за да се видя с едно прекрасно семейство. Казаха ми, че в Добрич се подготвя кино фестивал и трябва да се направи филмче, което да представи красотата на града. Никой от тях, нито аз бяхме сигурни какво точно ще представлява, но за всеки случай си направих някой и друг кадър.

Преди месец и малко открих какво се случва. Попаднах на проекта “Красив Добрич”. Тъкмо течаха процесите по кандидатстване. Оказа се, че ще има 48-часово филмово предизвикателство в Добрич. Знаеше се, че при зададени тема, ключови думи и локации в нощта на откриването на форума, всеки от екипите щеше да разполага с 48 часа за писане на сценарий, съставяне на storyboard, кадриране, заснемане и цялостен монтаж на късометражен филм.

Макар да не бях съвсем наясно в какво приключение се впускам… попълних си чинно формуляра, приложих съответните портфолио и линкове и зачаках…

Щастливият ден настъпи скоро. Може би няколко седмици? Когато ми се обадиха от организаторите и ме направиха щастлив, казвайки че съм сред избраните да участват. Е тук вече започна истинското предизвикателство! Защото се оказа, че няма да участвам аз, а ще се наложи да бъдем екип с хора, които никога преди това не бях виждал.

Та аз съм свикнал да работя сам. Teamplay-ят ми е почти нула. Признавам си, че се притесних. Крив характер съм си.

Но когато започнах да преглеждам имената… Ангел Генков! Еха! Вече бях гледал два негови проекта. И повярвайте… не се впечатлявам лесно от клипчета с ефекти, но тук имаше …. мноооого повече от това. Отделете време и разгледайте профилите му в социалните мрежи или поне този във facebook.

За малко щях да се учудя кой е другият човек от екипа – Явор Минчев. Само че вече бях видял филмът “Живот в първо лице: Монолози в мрака”. Гледайте го и вие:

Освен че вече знаех, че Явор е страхотен фотограф, бях наясно и колко невероятен оператор е! Идните дни в Добрич само го затвърдиха.

Последният Х беше Михаил Иванов. До последно за него знаех единствено, че ще бъде актьорът в нашия бъдещ филм. Оказа се, че е от онези млади хора, за които често казваме, че не съществуват. Добричлия, който познаваше историята и града си. Той нямаше нужда да използва актьорския си чар, за да впечатлява, когато обективът го преследваше в кадрите. Той просто изля себе си и в монолозите и в играта си. Тогава усетих колко силно привързан и загрижен е за родния си град, а е едва 17-годишен.

Не искам да чувам, че всички млади “не стават”, напротив! Това състезание за пореден път ми даде оптимизъм колко качествени млади хора се раждат, развиват и живеят в България. И тримата са тотален пример за можещи и успели да реализират не един и два проекта, при това успешно.

В един петък изпълнен с куп премеждия някак си на магия успях да стигна късно вечерта във Добрич. Е тримата определено не чакаха да се появя, за да започне творческия процес, напротив вече имаха идея, която доразвихме и до края на филма пренаписахме няколко пъти.

4 глави мислят по-добре от 1? Така изглеждаше. До сутринта имаше сценарий и разписани сцени. В неделя преди 16 часа всичко беше готово, а Ангел беше забъркал отварата с магии в “монтажната”. Нямаше по-подходящ човек, който да превърне страшните кадри на Явор във филм.

Предстоеше журито на 48-часовото филмово предизвикателство “Красив Добрич” да изгледа и оцени всички филми – общо 5.

Тук е моментът да поздравя всеки един от останалите 4 екипа – уникални хора, страхотни късометражни видеа, които изобщо не личеше, че са направени едва за 48 часа.

Дойде и оня момент, дето стоиш, гледаш втренчено, някъде между адреналин, апатия, невярване, екзалт…пулене… и чуваш името на отбора си, когато говорят за първото място….

От филма за балет “ВЕГА” помня една фраза, която Теди изрече в една от сцените. “Знаеш, че има кой да ти пази гърба”. В онзи момент осъзнах точно това… че предимството да работиш в екип е безценно. Че винаги има поне 1 човек, който е в по-добра кондиция от останалите и дори да се пропука нещо, “някой ще го покрие”.

По-горе казах, че най-важното ще го остава за накрая, нали?

Благодаря на екипа си, че ми позволиха да бъда част от това. Всеки от тях има уникални качества, които вдъхновяват истински. И будят респект и впечатление.

Благодаря и на Николай Михайлов и останалата част от организаторите, сред които и Община Добрич, за възможността да бъда част от екипите, създали филм за красотата на Добрич.

Повече за надпреварата ще научите от сайта filmchallenge.eu.

Header снимка: filmchallenge.eu, снимка на публикацията: Ангел Генков

Leave your thought

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Този сайт използва бисквитки , за да Ви предостави максимално полезно съдържание и преживяване в сайта. Съгласете се с използването на бисквитките като натиснете бутона  'Приемам'.