Blog
новогодишна заря прогноза за времето бтв търговище

Новогодишната заря в Търговище – от Юкя до ефира на bTV

965 Views0 Comment

Това е историята на една снимка, която извървя пътя от парк “Юкя” до националния ефир на една от двете топ телевизии в страната.

Всичко се случи изключително рутинно. Като всяка от последните 2 години бях приготвил дрона и очаквах серията експлозии в небето над Търговище. Беше онзи миг, когато хората се прощават със Старата година и посрещат с огромни надежди Новата.

Гледайте видео от обедната емисия на “Прогнозата за времето по bTV” от ТУК.

Още преди година бях видял ефекта “букет” от зари. Далеч преди да изляза от дома си, бях взел решение как ще композирам кадъра. Много обичам да правя видео с дрона и въздушната фотография не ми е най-любимото планиране, но социалните мрежи понякога оказват голямо влияние върху избора на тип съдържание, което създаваме. И този път не беше изключение.

Огромна част от последния ден на 2018 бях прекарал в прегледи на всички възможни форуми, в които се обсъждат настройките на камерата за такъв тип снимане. Истината е, че накрая просто не издържах, влязох в официалния форум на модела на моя дрон – DJI Mavic 2 Pro и попитах останалите собственици да споделят опит.

Получи се изключително полезна дискусия и за останалите участници, не само за мен. Появи се потребител, който надълго и нашироко даде напътствия и обясни защо вярва, че те са правилните. И определено след като приземих дрона си дадох сметка, че той наистина е знаел какво ни обяснява… Е както може да предположите…. аз не се вслушах, а тествах свои варианти.

И така – батериите бяха заредени, дронът почистен и сглобен, USB кабелите – 2 и поставени в раницата. Телефонът Samsung Galaxy S5 зареден на 100%. Така че поне към техника – подготовката беше перфектна, а дрона – в пълно бойно снаряжение.

Благодарение на опита зад гърба си бях избрал локацията и сравнително добре планирал тайминга.

Бях задал предварително настройките на камерата, за да мога в 23:55 да съм във въздуха позициониран в очакване на централната градска заря. Ежегодно “Щурият балон” пръсват, над площад “Свобода” и огромното множество струпало се там да посрещне новата година, огромното количество фойерверки.

И така в 23:20 часа излязох от вкъщи нарамил раницата с дрона. Като през минно поле преминах уличките водещи ме към локацията ми – най-високата точка на парк “Юкя” над “Каскадата”.

Паметника на Юкя в панорамен вертикален отвес <3Търговище отвисоко по залез… е просто красива мечта <3

Публикувахте от Търговище отвисоко в Сряда, 14 юни 2017 г.

И както бях планирал в 23:55 дрона завъртя перките. Е всичко бях предвидил, но не и най-важното. На няколко метра пред мен започнаха залпове. От друга страна съм им благодарен… защото един непланиран кадър се оказа една идея по-арт. За това допринесоха и две двойки, които бяха избрали да наблюдават новогодишните илюминации от “Юкята”.

Макар и непланиран, този кадър смятам, че се получи.

Останалото е вече история. От 3 или 4 кадъра сглобих “букета”. Може би изтървах най-голямата “гъба”, но поне улових няколко хубави цветни. Не се сдържах и качих кадъра в портала за споделяне на снимки, а след това и в обновения сайт на платформата “Аз, репортерът”.

На сутринта видях, че снимката е в заглавния слайдер и в категорията “най-разглеждани”. Побързах да се похваля чрез една от социалните мрежи, а там ме зарадваха още повече – че са видели кадъра в обедната емисия на прогнозата за времето.

Щастлив съм, че отново успях да “вкарам” в национален ефир родния си град с положителна новина,

а не с обичайните за безработица или черна хроника. Защото Търговище е място, където все пак животът ни се случва, такъв какъвто го сътворим. И дано 2019-та ни остави шанса да го направим още една идея по-наш.

За още мои проекти последвайте ме в социалните мрежи:
KSK Aerial Photography & Cinematography: http://bit.ly/2MfuCh2 Търговище отвисоко: http://bit.ly/2OLSnfa
Instagram: https://instagram.com/kskaerialcinematography
Aбонирайте се за YouTube канала от тук: http://bit.ly/2M0VW2B
За заявки и запитвания може да използвате контактната форма в сайта ми от ТУК.

Leave your thought

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Този сайт използва бисквитки , за да Ви предостави максимално полезно съдържание и преживяване в сайта. Съгласете се с използването на бисквитките като натиснете бутона  'Приемам'.