мисли в неделя късометражен филм поредица youtube сериал никол сашова туристически късометражен филм принцесата и кулата идвай лудо боряна василева народна авторска песен музикален клип мари марийко dj 89 боряна василева музикален клип яница стаменова девойко мари хубава мирелаа йорданова cinematic video portrait възпоменателно факелно шествие ловеч 2020 видео заснемане на събития яна dj 89 боряна василева BRATЯТА future folk balkan trap 360 градуса панорама виртуална разходка търговище отвисоко заснето с дрон от въздуха търговище отвисоко видеозаснемане фото заснемане с дрон фотография проекта търговище отвисоко видеозаснемане с дрон фотография на събития сватби балове абитуриентски балове снимане с дрон портфолио ksk filmmaker aerial photography видео заснемане въздушна фотография
arrow_back

„Мари Марийко“ – DJ 89 | BRATЯТА и Боряна Василева

Музикален клип

Изпълнител
  • DJ 89 | BRATЯТА и Боряна Василева
Услуга
  • Заснемане на музикален клип
Премиера
  • 06.06.2020 година
музикален клип мари марийко dj 89 боряна василева
музикален клип мари марийко dj 89 боряна василева
Пускане на видеото

Музикален клип на парчето „Мари Марийко“ на DJ 89 | BRATЯТА & Боряна Василева

Аудио кредити:
 
музика и обработка: JD 89 | BRATЯТА
текст: народен
вокали: Боряна Василева

Видео кредити:

Режисьор: Кольо Ст. Колев
камера & дрон оператор: К.Ст.Колев
идея & creative: KSK Aerial Photography & Cinematography
Post Production & Colorgrade: KSK

Актьорски състав:

С участието на:
Симана Иванова
Преси Владимирова
Балет „ВЕГА“ Търговище
(Стефани Ивалинова, Теодора Николова, Лина Детелинова, Славена и Грета Григорови, Преслава Радославова, Йоана Иванова, Кристиана Славомирова, Михаела)
Хореография: Марианна Савова, худ. ръководител на балет „ВЕГА“ Търговище

Локации:
Меандри на р.Велека при Петрова нива, Странджа планина.
с.Бродилово, Странджа планина
Овощни градини град Търговище,
Славейково училище гр.Търговище

Резюме на клипа:

Разхождайки се из красотите на нашата изпълнена със забележителности и мистерии страна, пътят ни отвежда до живописните меандри на река Велека, всечена дълбоко в ридовете на една от най-слабо населените територии на България – Странджа. Тя е дом на няколко десетки села, едно от които е последното българско нестинарско село – Българи, в което всяка година в нощта на 3 срещу 4 юни (св. св. Константин и Елена) се изпълняват обреди и магични танци върху жарава. В района на съседното село Бродилово, от което са кадрите с пасищата, с характерни за района полудиви крави, попада в границите на най – голямата защитена територия у нас – Природен Парк “Странджа”. В него има паметник на Илинденско – Преображенското въстание, останки от три крепости и стара църква “Свети Панталеймон”, в която се намира резбован иконостас.

Векове наред по тия земи е царувала една от най – древните в културно отношение цивилизации – тракийската. Музикалната култура на преобладаващото рупско население е близка с тази на тракийското. Но нестинарският обичай и пролетните песни на „филек”, отразяващи характера или външния вид на момите и ергените, правят странджанския фолклор уникален. Филеците били най-обичани от младежите и се провеждали по време на Великите пости. Не включват музикални инструменти, но затова пък игрите са изразителни, пълни с младежка буйност и безгрижие и се играели на обширни поляни, далеч от населените места и храмовете, които забранявали шумните тържества. Сред най-изпълняваните игри е провиране – тунел: Участниците се хващат за ръце или за кърпи, нареждат се в колона по двама, вдигат си ръцете като образуват дъга и по двойки се провират, като се започва отзад напред, докато двойките се изредят няколко пъти.

Видеото има за цел да пресъздаде част от пролетните игри и магията на тази фолклорна област, от която е песента “Мари Марийко”. В нея се разказва за красотата на едно младо момиче и нейните черни очи като вишни, череши. 

музикален клип яница стаменова девойко мари хубава