arrow_back

„Мари Марийко“ – DJ 89 | BRATЯТА и Боряна Василева

Музикален клип

Изпълнител
  • DJ 89 | BRATЯТА и Боряна Василева
Услуга
  • Заснемане на музикален клип
Премиера
  • 06.06.2020 година
музикален клип мари марийко dj 89 боряна василева
Пускане на видеото

Музикален клип на парчето „Мари Марийко“ на DJ 89 | BRATЯТА & Боряна Василева

Аудио кредити:
 
музика и обработка: JD 89 | BRATЯТА
текст: народен
вокали: Боряна Василева

Видео кредити:

Режисьор: Кольо Ст. Колев
камера & дрон оператор: К.Ст.Колев
идея & creative: KSK Aerial Photography & Cinematography
Post Production & Colorgrade: KSK

Актьорски състав:

С участието на:
Симана Иванова
Преси Владимирова
Балет „ВЕГА“ Търговище
(Стефани Ивалинова, Теодора Николова, Лина Детелинова, Славена и Грета Григорови, Преслава Радославова, Йоана Иванова, Кристиана Славомирова, Михаела)
Хореография: Марианна Савова, худ. ръководител на балет „ВЕГА“ Търговище

Локации:
Меандри на р.Велека при Петрова нива, Странджа планина.
с.Бродилово, Странджа планина
Овощни градини град Търговище,
Славейково училище гр.Търговище

Резюме на клипа:

Разхождайки се из красотите на нашата изпълнена със забележителности и мистерии страна, пътят ни отвежда до живописните меандри на река Велека, всечена дълбоко в ридовете на една от най-слабо населените територии на България – Странджа. Тя е дом на няколко десетки села, едно от които е последното българско нестинарско село – Българи, в което всяка година в нощта на 3 срещу 4 юни (св. св. Константин и Елена) се изпълняват обреди и магични танци върху жарава. В района на съседното село Бродилово, от което са кадрите с пасищата, с характерни за района полудиви крави, попада в границите на най – голямата защитена територия у нас – Природен Парк “Странджа”. В него има паметник на Илинденско – Преображенското въстание, останки от три крепости и стара църква “Свети Панталеймон”, в която се намира резбован иконостас.

Векове наред по тия земи е царувала една от най – древните в културно отношение цивилизации – тракийската. Музикалната култура на преобладаващото рупско население е близка с тази на тракийското. Но нестинарският обичай и пролетните песни на „филек”, отразяващи характера или външния вид на момите и ергените, правят странджанския фолклор уникален. Филеците били най-обичани от младежите и се провеждали по време на Великите пости. Не включват музикални инструменти, но затова пък игрите са изразителни, пълни с младежка буйност и безгрижие и се играели на обширни поляни, далеч от населените места и храмовете, които забранявали шумните тържества. Сред най-изпълняваните игри е провиране – тунел: Участниците се хващат за ръце или за кърпи, нареждат се в колона по двама, вдигат си ръцете като образуват дъга и по двойки се провират, като се започва отзад напред, докато двойките се изредят няколко пъти.

Видеото има за цел да пресъздаде част от пролетните игри и магията на тази фолклорна област, от която е песента “Мари Марийко”. В нея се разказва за красотата на едно младо момиче и нейните черни очи като вишни, череши.