Oops...
Slider with alias not found.

"Битката за Мисионис", късометражен филм, България, 2019

“Битката за Мисионис”

 • жанр: късометражен филм
 • година 2019
 • държава: България

“Битката за Мисионис” е филм, който поставя темата за войната и нейното лице през очите на два враждуващи народа. Действието се развива в края на XII век, когато българите вдигат успешно въстание оглавено от Асен и Петър.

Две години по-късно в трети опит да си възвърне земите, ромейският император възлага на героя от Солун Алексий Врана да оглави трети поход към Търново.

Без императорът да подозира, Врана подготвя заговор. Той изпраща най-верните воини на короната на сигурна смърт към българските земи. Осъзнала неизбежното ромейската част оставя съдбата си в ръцете на съгледвач, който се отправя към близка крепост, за да провери дали е безопасна за лагеруване.

В същото време около хиляда българи са тръгнали на юг от Дунава, за да се заселят в освободените земи. Край портите на Мисионис съгледвачи на двете страни кръстосват мечове в битка, която ще реши съдбата на хиляди животи….

Официален афиш на филма “Битката за Мисионис” ====>>>

официален афиш на филма битката за мисионис
екип на филма битката за мисионис

Екип на филма “Битката за Мисионис”

 • В ролите: Мирела Йорданова & Янина Станчева
 • глас зад кадър: Росен Ненов
 • инструктор “Бойни сцени”: Иван Димитров от школа “Вълкашин”
 • музика: Събин Йорданов & NCM Music
 • грим: Moon Makeup Atelier
 • DoP, Режисьор, Камера и дрон оператор, пост-продукция и цветова корекция: Kolyo Kolev | KSK Aerial Photography & Cinematography
 • продуцирано от Търговище отвисоко
 • звукозапис: BalXara Records
 • “Behind The Scenes” фотограф: Диляна Стойчева

Официален трейлър на филма "Битката за Мисионис" 2019

За автора на филма “Битката за Мисионис”

Кольо Ст. Колев е служител на “ЕМУ” АД гр.Търговище. По професия е webmaster, SEO specialist & експерт социални мрежи. Истинската му страст обаче го превръща във въздушен фотограф и дрон оператор. Автор е на филма “Търговище, където животът се случва”, заснет изцяло с дрон. Продукцията е финалист в редица фестивали. Излъчван е в страни от Европа.

През 2018-та е част от екипа спечелил 48-часовото филмово предизвикателство в Добрич с филма “Пътят към страстта”. През 2016-та създава дрон проекта “Търговище отвисоко”, който днес има над 5500 последователи. Собственик на виртуалния бранд “KSK Aerial Photography & Cinematography”.

“Битката за Мисионис” е втория му проект посветен на руините край античния град Мисионис. Филмът е дебют за К.Ст.Колев като камера-оператор. Тук за първи път използва миксинирани кадри от земя и въздух. KSK e сценарист, режисьор и оператор на продукцията.

Актьорски състав

Мирела Йорданова | съгледвач на ромеите

Мирела е родена в Търговище.

Следва магистратура в Съединените Американски Щати (САЩ). Казва, че няма търпение да се върне в България. Вярва,че човек може да успее и да сбъдне мечтите си дори в несъвършената ни държава.

Дисциплината и отдадеността й са завидни. Тя е неизменна част от историята на търговищкия балет “КИАРРА”.

Във филма Мирела е съгледвач на ромейски части, които Алексий Врана изпраща към Търново, за да проправят път за него и армията му. Но тя и още около хиляда воини се оказват жертва на заговор в Империята.

При търсене на сигурно място за лагеруване среща българския съгледвач пред портите на Мисионис след нощен преход през височините. Битката между тях ще определи съдбата на хиляди животи…

мирела йорданова актриса битката за мисионис съгледвач на ромеите
янина станчева актриса битката за мисионис съгледвач българи

Янина Станчева | съгледвач на българите

Янина е сред младите хора, живеещи в Търговище.

Национален състезател е по спортна стрелба с пушка. Преоткрива магията на лъка и бързо се увлича в изстрелването на стрели. Така само затвърждава, че стрелбата е в ДНК-то й.

Тя е мечтател. Понякога дори утопист. Винаги се бори докрай. Мъчно преглъща загубите. Това е причината винаги да “играе” за победа.

Във филма “Битката за Мисионис” Янина демонстрира и бойни умения с меч. Приема ролята на опитен боец, който води около хиляда българи след себе си. Отправя се към стените на Мисионис, за да провери надеждността на крепостта. Идващите с нея трябва да се заселят в нея.

Часове преди да извести, че Мисионис е необитаем, пред портите му се появява вражески съгледвач. От изхода на сражението зависи съдбата на хиляди животи…

със специалното участие на:

Иван Димитров - инструктор "Бойни сцени" от школа "Вълкашин"

Иван е младо момче и както казва той – геренчанин.

По професия е пожарникар. Завършил е в академията на МВР. Днес служи в Търговище. Военно-историческите възстановки са част от ДНК-то му. В тази сфера е вече над шест години. Признава си, че негова страст е Средновековието.

Иван е и един от основателите на школа “Вълкашин”. Днес е инструктор в нея. Част е и от ПК “Възраждане” гр.Търговище.

Във филма Иван допринесе за достоверността на визията на воините и тяхното сражение. Без неговото участие и съдействие тази продукция щеше да остане добро намерение върху листите за сценарий.

иван димитров инструктор бойни сцени школа вълкашин битката за мисионис

С подкрепата на:

support team

Филмът се реализира с участието и подкрепата на:

глас зад кадър:
Росен Ненов
bulgarianhistory.org/shop

музика:
Събин Йорданов – Съби 
NCM Music /Ender Guney/
youtube.com/c/NCMEpicMusic

грим
Moon Makeup atelier
www.moonmakeupatelier.com

звукозапис:
Balxara records
balxararecords.com

фотограф “зад сцената” :
Диляна Стойчева
fb.com/DilyanaFotografi

Официален релийз до медиите и обществеността

Изтеглете го в PDF от тук: ИЗТЕГЛИ, или го разгледайте онлайн от тук: РАЗГЛЕДАЙ

Този сайт използва бисквитки , за да Ви предостави максимално полезно съдържание и преживяване в сайта. Съгласете се с използването на бисквитките като натиснете бутона  'Приемам'.